Sunday, July 30, 2006

Οι Λιβανέζοι έχουν παιδιά. Οι Ισραηλινοί όχι.

Είναι εξοργιστικός ο μονομερής και απλοϊκός τρόπος με τον οποίο τα ελληνικά μέσα παρουσιάζουν την σύγκρουση στην μέση ανατολή. Οι καλοί αθώωοι άραβες είναι τα θύματα και οι κακοί ισραηλινοί οι θύτες. Ειδικά στα τηλεοπτικά κανάλια που η ανάγκη για απλοποίηση και για δημιουργία "καλών" και "κακών" είναι πιο έντονη, το πράγμα γίνεται γελοίο: λιβανέζες μάνες να κλαίνε που έχασαν τα παιδάκια τους, άλλες να παριστάνουν ότι λιποθυμούν από την πολύ οδύνη ακριβώς την στιγμή που είναι μπροστά η κάμερα, παιδάκια να κλαίνε που έχασαν τους γονείς τους και άλλα συγκινητικά.
Από την άλλη, οι άμαχοι που σκοτώνονται στο ισραήλ από τους πυραύλους της χεζμπολάχ, δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Αναφέρονται μόνο ως αριθμοί, σχεδόν ουδέτερα, σαν την τιμή της βενζίνης. Από την πλευρά των ισραηλινών, τα ελληνικά κανάλια δεν έδειξαν ποτέ παιδάκια να κλαίνε και να λένε ότι έχασαν τους γονείς τους, ούτε γονείς να λένε ότι έχασαν τα παιδιά τους. Οπότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή τα ισραηλινά παιδιά που σκοτώνονται δεν έχουν γονείς, ή οι ισραηλινοί ενήλικοι που σκοτώνονται δεν έχουν παιδιά.

(ένα άρθρο -όαση για την μονομέρεια και την κομπλεξική αντι-ισραηλινή στάση της ελληνικής αριστεράς δημοσιεύεται σήμερα στην Καθημερινή από τον Αντώνη Καρκαγιάννη)

18 Comments:

Blogger Ανδρέας said...

Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως σχολιάζω κι εδώ, είναι η Μαρία Καρχιλάκη στο Mega.
Αν ενημερώνονταν κανείς αποκλειστικά από αυτή για τη Χεσμπολά θα νόμιζε πως η τελευταία είναι φιλανθρωπκή οργάνωση παράρτημα των γιατρών χωρίς σύνορα και όχι μια μαφιόζικη παραστρατιωτική οργάνωση φανατικών θρησκόληπτων που ελέγχει μεγάλο κομμάτι του Λιβάνου και του πληθυσμού του.

Οι Ισραηλινοί πάντως τα σκάτωσαν τις τελευταίες μέρες σκοτώνοντας πολλούς αμάχους. Ακόμα και αν ισχύουν αυτά που ισχυρίζονται, πως η Χεσμπολά δηλ. ζώνει τα σημεία απ' οπου γίνονται οι εκτοξέυσεις των ρουκετών με γυναικόπαιδα (πράγμα καθόλου απίθανο), το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για αυτούς μια και χάνουν τον πόλεμο των εντυπώσεων (χώρια το κόστος των ζωών φυσικά που είναι ανυπολόγιστο).

Μετά τις απώλειες που είχανε στις επίγειες επιθέσεις φαίνεται να επιλέγουν την ασφαλή για αυτούς λύση των αεροπορικών βομβαρδισμών που αναπόφευκτα όμως δεν μπορεί να είναι ακριβής και έχει πολλές παράπλευρες απώλειες για τους αντίπαλούς τους. Αυτή η στρατηγική φαίνεται να εξελίσεται εις βάρος τους προς το παρόν.

Να κλείσω αναφέροντας και δυο ακραία παραδείγματα βλακώδους αντισημιτισμού:
α) ο Κίμων Κουλούρης μίλησε προ ολίγων ημερών στη βουλή για γενοκτονία των Λιβανέζων!! Το άτομο αποτελεί προσβολή για το ανθρώπινο είδος (ο Κυραλέκος είναι genius μπροστά του).
β) Αν είσαι αλκοολικός φταίνε οι Εβραίοι.

7:50 PM  
Blogger Alberich said...

Πές τα χρυσόστομε.Όλους μανούλα δεν τους γέννησε?Μισή ώρα ο ένας μισή ώρα ο άλλος, είναι λυμένο αυτό.Πάντως και το BBC έχει διαβρωθεί από τον κομμουνισμό.Και αυτή η Haaretz ύποπτη μου φαίνεται.

Για τη στάση της αριστεράς απέναντι στη Χεζμπολαχ πάντως συμφωνώ.Είναι απαράδεκτο να εξιδανικεύουμε τις φασιστικές και τρομοκρατικές πρακτικές οποιουδήποτε, μόνο και μόνο επειδή ευκαιριακά ενισχύει τις ιδεολογικές μας φαντασιώσεις, κάνοντας τη "βρώμικη δουλειά".

7:51 PM  
Blogger Deepest Blue said...

Εγώ συναντώ όλο και περισσότερο τη στάση: "Δεν ξέρω από πολιτική, δεν καταλαβαίνω τι και γιατί γίνεται στη Μέση Ανατολή, όμως ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ!!!". Αν τους πεις: "έτσι είν' ο πόλεμος", σου απαντούν ότι κάποτε οι πόλεμοι πρέπει να τελειώσουν και πως όλοι οι άνθρωποι κατά βάθος είναι καλοί κ.λπ.
Νομίζω πως επειδή πολλοί ντρέπονται να παρακολουθήσουν τις σειρές του Φώσκολου, βρήκαν τώρα την ευκαιρία να εκδηλώσουν τη μελό δραματικότητά τους.
Πάντως, δε νιώθω τόσο απομονωμένος όσο παλιότερα με τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, που νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος λογικός μέσα σε χώρα τρελών.

(Konfet, αν δεν εμφανιζόσουν μέχρι τέλος Ιουλίου, θα ανέβαζα ερωτική εξομολόγηση)

8:12 PM  
Blogger Αθήναιος said...

Άλμπεριχ αγόρι μου λες μαλακίες κ αν εσύ γράφεις τέτοιες παπαριές ως απάντηση σ'ένα ποστ που λέει κάτι άλλο που εσύ παριστάνεις πως δεν κατάλαβες, τότε τί να περιμένουμε κ από τ'αγράμματα τα δημοσιογράφα; Ε;

8:28 PM  
Blogger Isis Veiled said...

ε, όταν τα λέω εγώ γίνομαι η "κακιά" της υπόθεσης και όλοι οι άλλοι είναι οι "ευαίσθητοι"...

γι'αυτό τους λέω βλάκες... ό,τι τους σερβίρουν το καταπίνουν αμάσητο δυστυχώς... :(

8:28 PM  
Blogger Alberich said...

Αθήναιε ήταν κακόγουστο, αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό με τη μανούλα και με εμπνέει και το στυλ του οικοδεσπότη.

Η σοβαρή μου τοποθέτηση είναι η ακόλουθη:
Το να εγκαλείς τα ελληνικά ΜΜΕ, είναι αντιπερισπασμός, κλοπή εκκλησίας, και σκόπιμη αποφυγή της ουσίας.

Για τον πόλεμο τώρα ,ακόμα και αν αγνοήσουμε την ηθική (αν και τότε θα πρέπει να σταματήσουμε να προσφεύγουμε σε αυτήν γενικότερα και μετά δεν θα μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί είναι κακοί οι τρομοκράτες ή οι ναζί): It is worse than a crime, it is a mistake.

Και επί Σαρόν τόσα χρόνια οι προκλήσεις από την Χεζμπολάχ δεν έλειπαν.
Ο πόλεμος ξεκίνησε τώρα από κακό υπολογισμό (we will prevail; they will not), με σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα στη μέση ανατολή (αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπους -των ισραηλινών ομήρων συμπεριλαμβανομένων- και υποδομές).
Ο Ισραηλινός στρατός-έτσι εκ του ασφαλούς που διάλεξε να πολεμήσει- δεν κατάφερε, σε εύλογο χρόνο, να εξασφαλίσει στο πεδίο της μάχης τα διαπραγματευτικά χαρτιά που χρειαζόταν η Κοντολίζα για να επιβάλει πολιτικούς όρους , και τώρα άρχισαν οι εκπτώσεις στίς προυποθέσεις που έμπαιναν αρχικά για την κατάπαυση του πυρός , σε μεγάλο βαθμό κάτω και από την πίεση αυτού που ορισμένοι αποκαλούν πολεμοκαπηλεία, του παγκόσμιου δηλαδή αποτροπιασμού απέναντι στην αδιαφορία για την τύχη των αμάχων (ο ορισμός της τρομοκρατίας).
Ελπίζω -και όλα αυτό δείχνουν- ότι γλυτώσαμε την νέα απόπειρα των νεοσυντηρητικών για ευρύτερη εξαγωγή δημοκρατίας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

8:45 PM  
Blogger Αθήναιος said...

Συγγνώμη για την αγανάκτηση κ τη φρασεολογία αλλά γνωρίζεις το ύφος μου κ δεν ανησύχησα ότι θα το παρεξηγήσεις.Ήταν για έμφαση.

Δεν διαφωνώ,όπως γνωρίζεις, με αυτά που λες, το θέμα που θέτει όμως ο Κονφέτ παραμένει.

Μόλις ξέσπασε η Δεύτερη Ιντιφάντα (sic) κ άρχισαν οι ανθρωποβόμβες να σκάνε μέρα παρά μέρα στην Ιερουσαλήμ κ αλλού, τότε άκουγες στα ελληνικά ΜΜΕ ειδήσεις τέτοιου τύπου:

"Σκοτώθηκε Παλαιστίνιος μαχητής σε έκρηξη βόμβας που κουβαλούσε πάνω του. Ο Μαχμούτ Αμπάς ( πχ) ετών 23 είχε γεννηθεί... στα Κατεχόμενα. Ήταν Ταύρος στο ζώδιο, είχε τρία παιδιά, τον Αχμέτ, την Μάχα κ την Ανάτ κ ήταν παντρεμένος με τον Αισε, Σκορπιό στο ζώδιο, με την οποία ήταν παντρεμένος 5 χρόνια. Στο ίδιο επεισόδιο, σκοτώθηκαν κ 20 Ισραηλινοί πολίτες.

Ε άει σιχτίρ.

Ένας λόγος που το Μεσανατολικό δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο, είναι αυτού του είδους η πληροφόρηση.Κ αυτού του είδους η πληροφόρηση παίζει το παιχνίδι των νεοσυντηρητικών που επιθυμούν τον πόλεμο.

Είναι σημαντικό ο κόσμος να δει τους Ισραηλινούς ως ανθρώπους. Λυπάμαι που το λέω αλλά ελάχιστοι αντιμετωπίζουν τους Ισραηλινούς πολίτες ως ανθρώπους.

8:56 PM  
Blogger Alberich said...

Εμένα οι πρακτικές των Παλαιστινίων με έβρισκαν αντίθετο εδώ και 30 χρόνια. Όμως και η τακτική του Ισραήλ είναι αναποτελεσματική -το λιγότερο- εδώ και άλλα τόσα χρόνια.
Οι Αούν, Τζουμπλάτ και Τζεμαγιέλ (όλο και κάποια εγγόνια θα έχει) που παρελαύνουν πάλι τώρα στις οθόνες και τις εφημερίδες είναι deja vu κανονικό.Πάνε πακέτο με τις κασσέτες που ανεβάζει ο Μακ Μάνους.Το ίδιο και τα γεγονότα.
Για την αριστερά έχει δίκιο ο οικοδεσπότης.Η στάση της είναι μίγμα ευρωπαικού αντισημητισμού -σταυρώσαν το χριστό- με αντιιμπεριαλιστικό μεγαλοιδεατισμό.
Αλλά είναι και πολιτικός αυτισμός να ασχολούμαστε με το θέμα.Και δε σημαίνει ότι θα ταυτιστούμε με τα εγχώρια λαμόγια που θεωρούν ότι το Ισραήλ κάνει για λογαριασμό τους τη "βρώμικη δουλειά"

9:10 PM  
Blogger Αθήναιος said...

Συγγνώμη αλλά κ εγώ το ίδιο θεωρώ, ότι δηλαδή το Ισραήλ κάνει τις βρωμοδουλειές της Δύσης κ δεν είμαι λαμόγιο κ επειδή κανείς δεν πρέπει να μιλά για τον εαυτό του ας πω, ότι αν κ θα ήθελα να έχω δύναμη αρκετή για λαμογιές διεθνούς βεληνεκούς, δεν την έχω, φοβάμαι.

Το θέμα με το Ισραήλ βρίσκεται αλλού. Ήθελα να το γράψω κ στον Σραόσα προ ημερών αλλά δεν μπορώ. Δεν μπορώ καθόλου δηλαδή. Το Ισραήλ δεν είχε ούτε μια ευκαιρία μέχρι τώρα να λειτουργήσει ως "κανονικό κράτος" , πάντα ήταν σε καιρό πολέμου κ ήρθε κ ο Σαρόν κ έβαλε μέσα μέχρι κ Εβραίους Εσκιμώους,εποίκους από 126 διαφορετικές χώρες! έκανε κ τ'Αγγλικά επίσημη γλώσσα για να μπορούν να λένε καλημέρα μεταξύ τους οι άνθρωποι κ γάμα τα με μεγάλα γράμματα, αυτά θα πληρωθούν στο μέλλον.

Όταν φτάνει ο συντηρητικός Εκόνομιστ να επισημαίνει στο κύριο άρθρο του ( της προηγούμενης εβδομάδας, αυτη την εβδομάδα δεν τον έχω ανοίξει ακόμη) ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως, αυτό για μένα τα λέει όλα.

9:27 PM  
Blogger Alberich said...

Εν τάξει δεν διαφωνούμε.
Τα περί λαμόγιων πήγαιναν στον συγκεκριμένο αρθρογράφο της Καθημερινής που επιχειρεί να πείσει τον θυρωρό της πολυκατοικίας του, ότι πρέπει να συμπαραταχθεί με τους νεοσυντηρητικούς γιατί αλλιώς θα επικρατήσει η Χεζμπολάχ και θα του πάρει την τηλεόραση και το αυτοκίνητο.

9:45 PM  
Blogger Αθήναιος said...

Χαχαχαχα! Κ εγω το θεώρησα γελοίο το άρθρο κ μάλιστα τσακώθηκα στην παραλία(sic) γιαυτό.

9:49 PM  
Blogger dion said...

ετσι ομορφα - γλυκα, στο όνομα της αντικειμενικοτητας, εναντια στην μονομερεια, Γλυστραμε και πεφτουμε με τα μουτρα σε αυτο που κατακρινουμε, γινομαστε μια απο τα ιδια με μονη διαφοροποιηση οτι εμεις φοραμε τα αξιοκατακριτα ρουχαλακια απο την αναποδη.
Mε γεια μας!

the roof - the roof
τhe roοf is on fire!
Σe dont need water
let em, motherfucker burn
BURN

12:58 PM  
Blogger konfet said...

άλμπεριχ, με αναγκάζεις να σου πω ότι είσαι επιπόλαιο αγόρι. Τι σχέση έχει η μάνα του χίτλερ (που έβαλες σε λινκ) με την μάνα ενός άμαχου ισραηλινού που σκοτώνεται στην χάιφα;; Φοβούμαι ότι θα σε εγκαλέσω και για λαϊκισμό.

Καταλαβαίνουμε όλοι καλά ότι δεν υπάρχει πιο δυνατή τηλεοπτική εικόνα από ένα παιδάκι που κλαίει. Δίπλα σε αυτή την εικόνα, εκατό αναλύσεις για το ποιος φταίει και ποιος όχι, δεν έχουν καμία απολύτως (τηλεοπτική και συγκινησιακή) δύναμη. Και η δύναμη αυτής της εικόνας χρησιμοποείται από τα ελληνικά μμε, μόνο για την μία πλευρά- την λιβανέζικη. Αυτό έγραφα στο ποστ.
Τώρα το αν η χααρέτζ, όπως λες, έχει άλλη άποψη για το θέμα του πολέμου, δεν το ξέρω αλλά στο τελευταίο γκάλοπ που θυμάμαι, το 81% των ισραηλινών ήταν υπέρ της επέμβασης στο λίβανο. Το ότι, ωστόσο, παρά την τόσο συμπαγή πλειοψηφία υπέρ του πολέμου, μπορούν ελεύθερα να εκφράζονται και να συζηιούνται διαφορετικές απόψεις (όπως αυτή της χααρέτζ που έχεις υπόψη σου) δείχνει μάλλον το επίπεδο της δημοκρατίας που επικρατεί στο ισραήλ- πράγμα θετικότατο κατά την γνώμη μου.

σπασίκλα: όσο βλέπω την καρχιλάκη στο μέγκα, τόσο πιστεύω ότι με δυσκολία συγκρατείται να μην βγει στο δελτίο ανεμίζοντας την σημαία της χεζμπολάχ (μάλλον όμως πρόλαβε και της την πήρε ο κανελλάκης).

αθήναιε: τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς.

μπλου: θενκς για το ενδιαφέρον μι μέιτ, αλλά προσπάθησε να συγκρατηθείς με τις εξομολογήσεις

11:36 AM  
Blogger Alberich said...

Είπα ότι η μετάθεση του ενδιαφέροντος -και της αντιπαράθεσης- στο πώς μεταδίδουν τα ελληνικά ΜΜΕ τον πολέμο είναι αντιπερισπασμός (με ευκολονόητα συμφραζόμενα προσθέτω).
Επομένως ας πούμε ευθέως τη γνώμη μας για την πολιτική-οδοστρωτήρα που ασκείται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Εγώ λοιπόν τη θεωρώ παρανοϊκή.

Όσο για το αν η συμπαγής ομοφωνία του 82% αγιάζει τα μέσα, θα "λαϊκίσω" πάλι αν απαντήσω.

12:52 PM  
Blogger konfet said...

Δεν έχω σκοπό να "μεταθέσω το ενδιαφέρον". Βλέπω απλώς καθημερινά μια κάλυψη των γεγονότων στα ελληνικά μμε που την βρίσκω μονομερή σε βαθμό εξοργιστικό. Δεν προσπάθησα να επεκταθώ σε αυτό που ονομάζεις "ουσία της υπόθεσης", για την οποία η γνώμη μου είναι (ελαφρώς) διαφορετική από την δική σου, ωστόσο ναι, πιστεύω στην ηθική ενώ δεν πιστεύω ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα- σε καμία περίπτωση.

1:15 PM  
Blogger dalibor said...

Παίδες, μετά συγχωρήσεως, και χωρίς να ξεχνώ ότι και οι ισραηλινοί έχουν παιδιά τρελαίνομαι! Τρελαίνομαι γιατί οι ισραηλινοί πήγαν με το έτσι θέλω εκεί κάτω, ξεσπίτωσαν τους ανθρωπάκους γιατί λέει, σύμφωνα με κάτι πολυαμφισβητούμενα αρχαία σκατόχαρτα εκεί ήταν η ΓΗ της Επαγγελίας, και άρχισαν να τους κοπανάνε όπως και όποτε γούσταραν για να τους πάρουν και άλλα εδάφη, για να τους διώξουν, για να φτιάξουν ένα κράτος που ούτε υπήρχε, ούτε είχε λόγο να υπάρχει. Παρεμπιπτόντως, οι εβραίοι είναι όχι μόνο ότι να βομβαρδίζουν αλλά και να... τσιμπάνε άνθρωπο, μετά από αυτά που έπαθαν από τους Ναζί. Οπότε, ναι έχουν και αυτοί παιδιά, τα οποία παιδιά όμως, οι ίδιοι, για «ένα πουκάμισο αδειανό», για την πλεονεξία τους, και για την υπεροψία τους, μετατρέπουν σε στόχους, αφού πρώτα σκοτώσουν τα παιδιά των άλλων. Συγνώμη για το έντονο ύψος (πετάξτε το κείμενο μου έξω, ό,τι θέλετε κάντε το), αλλά αει σιχτίρ πια! Που επειδή κάποτε τους κυνήγησε ο Χίτλερ θα πρέπει να τους πληρώνουμε μια ζωή όλοι οι άνθρωποι αυτού του κόσμου! Αει σιχτίρι τους, που χωρίς αιδώ, χωρίς να σεβαστούν τις μνήμες των νεκρών τους, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν το ΟΛοκαύτωμα για να επιβάλλουν τα επεκτατικά τους σχέδια. Αει σίχτίρι τους, των αλητών!

7:30 PM  
Blogger Blackangel said...

ΙΣΡΑΗΛ = ΙΜΠΕΡΙΑΛΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ την σήμερον ημέρα. Σόρυ αλλά δεν μπορώ να δω με το ίδιο μάτι τους Παλαιστίνιους. Ξέρεις τι ωραία είναι να σου πάρουν την γη σου, να σε ξεφτιλίσουν, να υποβαθμίσουν την ζωή την δική σου και της οικογένειας σου, να σε φτάσουν στα όρια της ανέχειας, να σε σκοτώσουν και μετά.........να συζητήσουν μαζί σου?

3:24 AM  
Blogger Blackangel said...

Γεια στο στόμα σου dalibor.

ΑΙ ΣΙΧΤΗΡ ΠΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ.

3:26 AM  

Post a Comment

<< Home